Lämpöä, löylyjä ja Lenineitä – Seikkailu Sofiassa


Tervehdys!

Pari lentoa ja kymmenen tuntia matkustamista myöhemmin saavuttiin tiistaina iltapäivästä takaisin Ouluun. Viikko Bulgarian paahtavan auringon alla vierähti nopeasti, ja Sofiassa olisi viihtynyt helposti toisenkin mokoman. Aika kului kuin siivillä kaupunkia jalkaisin, metrolla ja ratikalla ihmetellen. Vaikka majoituttiin lähellä keskustaa ja hyödynnettiin myös ahkerasti julkista liikennettä, askelia kertyi päivästä riippuen helposti 15 000–20 000. 

Meidän asunto oli kaikin puolin näppärä ja hyvin varusteltu – kaikki tarvittava pesukoneista silitysrautaan ja föönistä ilmastointiin löytyi. Asunto sijaitsi aivan metro-, bussi- ja ratikkapysäkkien vieressä ja läheltä löytyi myös ruokakauppoja ja ravintoloita. Keskustaan oli matkaa yhden metropysäkin verran. Maksoimme viikon majoituksista 330 euroa eli ei edes paria sataa euroa per pää. 

Jo neljälläkympillä saa helposti oikein kivan ja toimivan asunnon Sofiassa ja kaupungin majoitustarjonta on muutenkin laaja – valinnanvaraa on aina kympin hostelleista nuhjuisiin mutta kodikkaisiin perustason hotelleihin ja rempatuista Airbnb-kämpistä viiden tähden luksushotelleihin.


Pienellä budjetilla matkustaminen oli Sofiassa kaikilta osin helppoa, kun syömiseen, liikkumiseen tai majoittumiseen ei uponnut mahdottomia summia. Päiväpassi julkisiin maksoi pari euroa päivältä, ja maksamaan pystyi kaikissa kulkuvälineissä näppärästi vaikka lähimaksulla. Julkinen liikenne kattoi hyvin koko kaupungin ja sitä oli helppo käyttää. Pysäkkien nimet lukivat kyrillisten kirjainten lisäksi myös latinalaisilla aakkosilla, eli ei hätää, jos kyrilliset koukerot eivät ole hallinnassa. Venäjää opiskelleena bulgariaa oli kyllä helppo lukea, mutta siihen se osaaminen sitten rajoittui. 😹

Lentokentältä pääsi metrolla suoraan kaupungin sydämeen (miten kätevää!) eikä taksikaan ollut pahan hintainen. Koska meillä oli aikainen paluulento, päätettiin suosiolla ottaa meidän majapaikalta taksi, joka maksoi reilu parikymmentä levaa eli noin kaksitoista euroa. Käytettiin reissussa pari kertaa taksia, joka tilattiin etukäteen TaxiMe-sovelluksella. Kyyti maksettiin käteisellä, eikä meillä ollut kummallakaan kerralla mitään ongelmia.


Säät suosivat (ehkä vähän liiankin), sillä lämpötila huiteli joka päivä yli kolmenkymmenen. Ainoastaan meidän toisena iltana yritti hetken ropista, mutta sade ei kauaa kestänyt. Paahtavasta auringosta huolimatta oltiin joka päivä pitkälle iltaa liikenteessä eikä käyty asunnolla oikeastaan muuta kuin nukkumassa (ja ruokkimassa kodittomia kissoja, nyyh). Pitkän ja kuuman päivän päätteeksi oli ihana nukahtaa suihkunraikkaana ilmastoidun asunnon viileyteen enkä muista, milloin olisin viimeksi nukkunut noin hyvin ja heräilemättä. 

Syötiin hyvin (ystävällisenä muistutuksena itselleni: ei hamppareita ja sipulirenkaita edellisiltana, jos lento lähtee aamukuudelta) ja käytiin myös katsastamassa parit kattoterassit drinkkien ja jälkkärien merkeissä. Sofian ravintolatarjonta yllätti positiivisesti ja hintataso oli erittäin edullinen: ruoat juomineen sai siistissä ravintolassa helposti kympillä. Katukojuista nappasi hodarin, pizzapalan tai muuta pientä syötävää eurolla parilla. 

Koska ulkona syöminen oli ilahduttavan edullista, syötiinkin joka päivä ainakin kerran ravintolassa. Asiakaspalvelu oli joka paikassa aivan superhyvää ja ystävällistä, ja ihmiset puhuivat hyvin englantia. Oon aiemmilla reissuillani idässä ja Balkanilla tottunut siihen, että englantia puhuviin saatetaan suhtautua aika viileästi, joten bulgarialaiset erottuivat tässä kyllä edukseen! En oo varmaan missään saanut yhtä sydämellistä palvelua.


Helteisen sään takia oltaisiin mielellämme yhdistetty kaupunkilomaan myös rantaloma, mutta koska Sofia sijaitsee sisämaassa ja Mustanmeren rantakohteisiin olisi mennyt helposti puoli päivää matkustaa, jätettiin biitsit välistä. Käytiin kuitenkin parissa eri kylpylässä ja vaikka helle kiusasi, oli tietenkin pakko testata myös saunaosastot. Suomalaistenkin saunojen löylyt jäivät aika lempeiksi, mutta kiireettömät spa-päivät tulivat tarpeeseen. Käytiin myös tsekkaamassa Pancharevo-järven läheisyydessä sijaitseva pieni allas- ja spa-alue, mutta se ei aivan vakuuttanut. Uimisen sijaan vuokrattiin polkuvene läheiseltä laiturilta ja oltiin siihen oikein tyytyväisiä.


Vierailtiin viimeisenä päivänä sosialistisen taiteen hämmentävässä museossa, jonka pihapiiristä saattoi bongata useammankin valtavan kokoisen Leninin. Pääsymaksut museoihin ovat niin ikään edullisia ja varsinkin opiskelijahintaiset liput ovat puoli-ilmaisia. Sosialistisen taiteen museo maksoi opiskelijalta puolitoista euroa, eivätkä Sofian muut museot vaikuta olevan sen kalliimpia. Tarjonta nojaa pitkälti historiaan (Sofialla on pitkä historia ja se on Euroopan vanhimpia kaupunkeja), mutta kaupungista löytyvät myös illuusio- ja rakiamuseot, jos kaipaa kevyempää tarjontaa.


Shoppailut jäivät tällä(kin) reissulla minimiin, ja reissusta tarttui mukaan (pakollisen jääkaappimagneetin lisäksi) pari t-paitaa ja lippis. Paettiin parina helteisimpänä päivänä kiertämään nopsaa parit hyvän kokoiset ostoskeskukset, joista löytyi laaja valikoima kansainvälisiä ketju- ja merkkiliikkeitä. Pistäydyttiin myös muutamassa söpössä second hand -liikkeessä, mutta niistä ei löytynyt oikein mitään mielenkiintoista. Tällaisia pieniä putiikkeja näkyi jonkin verran, mutta kirpparit eivät ainakaan omaan silmään vaikuttaneet nauttivan suurta suosiota. 


Jännitti vähän etukäteen, millainen kaupunki Sofia on ja ehditäänkö pitkästyä viikossa, mutta tykästyttiin Villen kanssa molemmat kaupunkiin. Olin lukenut etukäteen matkapostauksia, joista suurin osa suositteli viipymään kaupungissa pari kolme päivää. On totta, ettei Sofiassa ole samalla tavalla turistinähtävyyksiä kuin monessa muussa Euroopan pääkaupungissa, mutta se ei todellakaan tarkoita, etteikö Sofiassa riittäisi nähtävää – jo pelkästään kaupungin jännittävässä arkkitehtuurissa ja katutaiteessa riitti ihasteltavaa. Nähtiin paljon ja seikkailtiin kiitettävästi ympäri kaupunkia, mutta nähtävää ja tehtävää (ja syötävää) olisi kyllä riittänyt pidemmäksikin aikaa. Lupaan palata myöhemmin vielä Sofia-suosikkien merkeissä. <3

Kommentit

Lähetä kommentti