Suklaamuseossa


Helou!

Varoitin aiemmin, että Riiasta riittää ammennettavaa vielä pitkäksi aikaa ja ajattelinkin näin lauantai-illan ratoksi tulla jakamaan menovinkin kaupunkiin (löytyy postauksen lopusta). Sitä ennen haluan vinkata eräästä veikeästä museosta: Laiman suklaamuseosta.

Laima on Latvian Fazer ja Baltian suurin suklaanvalmistaja – merkki on kyllä tuttu aiemmilta Baltian-matkoiltani ja raahaan aina jotain Laiman makeisia tuliaisiksi. Museo oli mulle kuitenkin uusi tuttavuus ja kun kuulin siitä, en yksinkertaisesti voinut skipata sitä. Vanhastakaupungista on museolle reipas puolen tunnin kävelymatka, mutta ratikka numero 11 jättää käytännössä museon ovien eteen, jos ei jaksa kävellä.


Sanon ihan rehellisesti, että ei lähdetty tänne minkään historian havinan vaan ihan vaan sen suklaan perässä – ja sitä onneksi myös saatiin. Lipunmyynnin yhteydessä meille tarjottiin heti konvehteja matkaan, ja kierroksen alussa saatiin kupposet sulaa suklaata. Tämän jälkeen alkoi omatoiminen tutustuminen suklaan valmistukseen ja tehtaan historiaan. Museoon myydään myös opastettuja kierroksia ja pelkän  museokierroksen lisäksi järjestetään myös työpajoja, joissa voi valmistaa omat suklaansa.

Museo on melko pieni ja omatoimisen kierroksen vetäisee aika nopeasti. Allekirjoittanut nautti eniten vanhojen karkkipapereiden ja peltipurkkien ihastelusta. Myös homeisissa suklaafiguureissa menneiltä vuosikymmeniltä riitti ihmeteltävää. Seuralaiseni veti minua lempeästi mutta päättäväisesti kohti kierroksen loppua, jossa riemuksemme (tai lähinnä minun riemukseni) oli vielä mahdollisuus räpsiä muistoksi kuvia. Näytin valtava suklaakonvehti sylissäni lapselta karkkikaupassa. 


Suklaamuseo oli hauska vierailukohde, vaikka ehkä loppupeleissä se kuulosti jännemmältä mitä se todellisuudessa oli. Museossa kuitenkin riitti ihasteltavaa (ja herkuteltavaa), vaikkei kaakaopavuista ja suklaan valmistusprosessista lukeminen jaksaisikaan hirveästi kiinnostaa. Seuraavalla kerralla voisi olla hauska osallistua työpajaan, jos saan poikaystävän vielä joskus raahattua uudelleen tänne, heh.


HOX! Mikäli vierailee museolla, kannattaa samalla piipahtaa myös viereisellä Tallinas ielas kvartālsilla ihmettelemässä kulttuuria ja katuruokaa. Kevättalvella paikka tarjoili lähinnä kulttuuria, mutta kesäisin se on paikallisen kulttuuriväen suosima biletys- ja kohtaamispaikka. Alue tunnetaan muraaleistaan, baareistaan ja rennosta ilmapiiristään. 

Kommentit

Lähetä kommentti